'01 7.3l intermittent hesitation, surging idle and sluggish acceleration. - Diesel Forum - TheDieselStop.com
Ford Diesel Forum / Powerstroke Forum
Ford Diesel Forum / Powerstroke Forum
Go Back   Diesel Forum - TheDieselStop.com > 1999-2007 Ford Super Duties > 99 & up 7.3L Power Stroke Engine and Drivetrain

99 & up 7.3L Power Stroke Engine and Drivetrain Discussion of the 99 & up 7.3L Power Stroke diesel engine and drivetrain in the 1999-Up Super Duty trucks and Excursions. No gas engine discussion allowed except on transmissions and drivetrain that pertain to all models. Please confine discussion of topics in this forum to those items that are specific to the 7.3L Power Stroke engine.

TheDieselstop.com is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-10-2006, 11:28 AM   #1 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: Denton, Texas, USA
Posts: 201
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
'01 7.3l intermittent hesitation, surging idle and sluggish acceleration.

Fellas.....I'm having a hell of a time with my '01 PSD right now......When it rains it pours I guess.

I just got the HPOP seals replaced by my mechanic and it has cured the oil leak on the valley. I still have a leak that spots on the ground but the valley is dry...however that is for another time.

The truck is a 2001 7.3l PSD and has been a great truck, outside of a tranny failure because of a mechanical diode issue at 34K...and one CPS at 87K. It now sits at 137,000 miles. It is chipped lightly with a Quadzilla Zillaraider and has been so since it turned 100K. I did so to improve MPG and a little more pep but baby this truck when driving it. No extremely heavy towing....my bass boat, my buddies' duck boat and that is about it. Oil changed every 5K, fuel filter every 15-20K, run Lucas Injector Lube every third tank. Just changed the fuel and air filter two days ago

Here lies my recent problem after getting the HPOP seals fixed...four day ago while leaving a parking lot my truck died at idle waiting to turn....no hesitation no warning... just died. Started back up immediately and did not have any problem getting home. The next morning, I had a sluggish acceleration with a trail of white/gray smoke but it subsided before I left the subdivision. No more issues afterwards. Fast forward to last night on a trip to the lake with my boat, I had two pretty noticeable hesitations on the 40 minute drive to the lake. Kinda like what happens with the CPS but It kept on going these times versus complete shutdown. When I got to the ramp, my truck was surging at idle, enough that my buddy said you need to out this thing in the shop.... [img]/ubbthreads/images/graemlins/eek.gif[/img]. I hit the accelerator and it stopped, we unloaded the boat and went about our way. On the way home, after about 20 miles at a stop sign, it started a "sluggish shuddering or missing" upon acceleration. I backed off and retried it but it did it again. I did it a third time and it went back to normal. I drove the rest of the way home at 55mph with my flashers on expecting a complete shutdown froma CPS but it never happened. Put truck in driveway placed a piece of cardboard under it and there was no oil as there had been the day before. EVERY DANG THING IS INTERMTIITENT!! [img]/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif[/img]

Check on the fluids... Oil - full....Tranny - a little low but readable on the dipstick...Radiator - full. Air filter and fuel filter two days old.

My question after such a long detailed lead in is this another CPS going south? What else could it be if not??

I certainly appreciate any suggestions. I am recently unemployed so I am hoping it is nothing major.
__________________
'01 F350, Oxford White, CC, Lariat, SWB, Auto, 4x4 Off Road, PSD, 3.73 LS, Camp/Tow Packs, ESOF, Dual Alt, 6 CD, Power TT Mirrors, GY AT/S LT285 75/16, Weathergard truck box, LINE-X, Husky liners, AMSOIL Air Filter.
MY F350 PSD
Burton99fan is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-10-2006, 05:45 PM   #2 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: Denton, Texas, USA
Posts: 201
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Re: '01 7.3l intermittent hesitation, surging idle and sluggish acceleration.

Another test today... I started it up and let her warm up for about 10 minutes hoping to create another oil dripping and to see if the idling would continue to be rough.... She started and idled fine....and no oil. Took her for a spin around the block and hammered down a few times. Shuddered and missed when "passing gear" kicked in, SES light came on...first time that's happened... Drove here home at low speed and parked her.

Any ideas fellas?
__________________
'01 F350, Oxford White, CC, Lariat, SWB, Auto, 4x4 Off Road, PSD, 3.73 LS, Camp/Tow Packs, ESOF, Dual Alt, 6 CD, Power TT Mirrors, GY AT/S LT285 75/16, Weathergard truck box, LINE-X, Husky liners, AMSOIL Air Filter.
MY F350 PSD
Burton99fan is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-10-2006, 05:48 PM   #3 (permalink)
Senior Member
 
griffy71's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Brookville, Ohio
Posts: 597
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Re: '01 7.3l intermittent hesitation, surging idle and sluggish acceleration.

I think it may be the CPS starting again. Stranger things have happened. [img]/ubbthreads/images/graemlins/shrug.gif[/img]
__________________
Griffy71
------------------------------------------------

------------------------------------------------
Necessity is the mother of invention.
------------------------------------------------
If it jams, force it. If it breaks it needed fixing anyway.
------------------------------------------------

01 F-250 PSD 4x4 Extended Cab, Bully Dog Chip, Homemade Tymar, AIH delete, Fumoto Drain Valve, Wicked Wheel.
griffy71 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-10-2006, 06:37 PM   #4 (permalink)
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Modesto, CA
Posts: 80
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Re: '01 7.3l intermittent hesitation, surging idle and sluggish acceleration.

Mine's doing the same thing. (see my post) My CPS is new from I/H, EMP sensor is new, new oil, air cleaner, fuel filter etc. Took it to Ford and they can't find anything wrong when they have it so it seems. They did pop a couple of codes, cleared them when they changed the emp sensor out and told me I might need a new PCM if it continues. I just ran over 100,000 and now they won't touch it. Runs great for them otherwise. I get it and it hesitates and then goes away. Check engine light will come on for a while and then go away. I'm going to check my IFR and fuel pump. Make sure I'm getting the fuel I need to it. Other than that, I feel your pain. I'm at a loss as well. Let me know what you find out and I will as well. [img]/ubbthreads/images/graemlins/shrug.gif[/img]
__________________
MEMBER OF:
<font color="red">---------------------------------</font>
<font color="red">Southern California Powerstrokes</font>
<font color="red">---------------------------------</font>

2001 Black CCD 7.3 LB 2wd, 4" Aero Turbine Turbo Back Exhaust w/5" Tip, S&B Cool Air Intake, Billit T/C, Billit Grill, Tekonsha Brake Controller
1hornetfixer is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-10-2006, 07:04 PM   #5 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Arlington, Va
Posts: 349
My Photos: (1)
Feedback Score: 0 reviews
Re: '01 7.3l intermittent hesitation, surging idle and sluggish acceleration.

Have it scanned and see what code it is blowing.
__________________
2001 F250 4X4 Lariat SC, long bed, 4R100 all valve bodys done by BTS pump by BTS updated ford converter, afe stageII PG7, DP stk 60T 80E 120R, ITP CCV mod, Bilstein's, Firestone ride right 2330, MBRP 409 stainless 4" turbo back muffler delete, PML rear differential cover, Autometer PhantomII Boost/Pyro/Trans in A piller pod, Dieselsite BRV+, Dieselsite coolant filter, Red Head steering gear, Rancho RS97488,power stroke nation.com
vapstroke is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-11-2006, 03:54 PM   #6 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: Denton, Texas, USA
Posts: 201
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Re: '01 7.3l intermittent hesitation, surging idle and sluggish acceleration.

OK new update....I ordered a new CPS off Ebay ...If it works, great, if not I'll need another here pretty soon.

Could there possibly be something wrong with my Quadzilla chip or could it need to be reprogrammed? The reason I ask it was bought in September and installed. It has performed well since the install.

In checking my fluid levels and the fuel filter bowl for water when I finally made it back home from the cutout/miss/hesitation ordeal above, I decide to pull the Quad and use the override connection. I was unable to duplicate the misses or cutouts with the override in. I replaced the Quad and the cutouts continued...specifically in passing gear. Pulled the quad and used the override.......no problems...... [img]/ubbthreads/images/graemlins/shrug.gif[/img]

I am at a loss here so any help or direction would certainly be appreciated. Again, could there possibly be something wrong with my Quadzilla chip or could it need to be reprogrammed?

Could the CPS be working without the chip but failing with the chip in?

Crazy I tell ya.... [img]/ubbthreads/images/graemlins/shrug.gif[/img] Any guidance would certainly be helpful.

My last resort right now is the stealership but will have it scanned there if all else fails. Right now I don't trust it, even without the chip, so it'll sit until I at least get the CPS in the mail.

FTR.... I have an email in to Quadzilla asking them the same but it'll have to wait untill they are back in the shop Monday.
__________________
'01 F350, Oxford White, CC, Lariat, SWB, Auto, 4x4 Off Road, PSD, 3.73 LS, Camp/Tow Packs, ESOF, Dual Alt, 6 CD, Power TT Mirrors, GY AT/S LT285 75/16, Weathergard truck box, LINE-X, Husky liners, AMSOIL Air Filter.
MY F350 PSD
Burton99fan is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-12-2006, 02:23 PM   #7 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: Denton, Texas, USA
Posts: 201
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Re: '01 7.3l intermittent hesitation, surging idle and sluggish acceleration.


Anybody?
__________________
'01 F350, Oxford White, CC, Lariat, SWB, Auto, 4x4 Off Road, PSD, 3.73 LS, Camp/Tow Packs, ESOF, Dual Alt, 6 CD, Power TT Mirrors, GY AT/S LT285 75/16, Weathergard truck box, LINE-X, Husky liners, AMSOIL Air Filter.
MY F350 PSD
Burton99fan is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-12-2006, 03:06 PM   #8 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: May 2000
Location: Jackson, NJ. USA
Posts: 2,372
My Photos: (9)
Feedback Score: 0 reviews
Re: '01 7.3l intermittent hesitation, surging idle and sluggish acceleration.

Check the inner harness under valve covers, mine was almost completely out,
__________________
06` Dodge Cummins Twin Turbo`s, Twin fuel pumps, Dragon flow injectors, Smarty on KILL, 889hp on fuel.....http://community.webshots.com/user/cat235d
http://www.myspace.com/mikeioue14
cat235d is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Diesel Forum - TheDieselStop.com > 1999-2007 Ford Super Duties > 99 & up 7.3L Power Stroke Engine and Drivetrain

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Diesel Forum - TheDieselStop.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



Wheel & Tire Center

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 05:32 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.