No power - 2000 7.3 - Diesel Forum - TheDieselStop.com
Ford Diesel Forum / Powerstroke Forum
Ford Diesel Forum / Powerstroke Forum
Go Back   Diesel Forum - TheDieselStop.com > 1999-2007 Ford Super Duties > 99 & up 7.3L Power Stroke Engine and Drivetrain

99 & up 7.3L Power Stroke Engine and Drivetrain Discussion of the 99 & up 7.3L Power Stroke diesel engine and drivetrain in the 1999-Up Super Duty trucks and Excursions. No gas engine discussion allowed except on transmissions and drivetrain that pertain to all models. Please confine discussion of topics in this forum to those items that are specific to the 7.3L Power Stroke engine.

TheDieselstop.com is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 06-02-2007, 09:03 AM   #1 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 4
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
No power - 2000 7.3

This AM I started and drove about 3 miles and suddenly the check engine lite came on and the engine power dropped to the point that the truck could hardly move itself. I limped it home and parked it.
Looked under the hood for loose or unplugged wiring but found none.
Where do I start looking to cure this problem? Thanks, Dave
thunderc is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-02-2007, 09:18 AM   #2 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Arlington, TX
Posts: 3,520
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Re: No power - 2000 7.3

Scan for codes. Check oil.
__________________
Andy
Early 99 5-98, F350 extended cab, DRW LB 245,000 miles and counting, Hood insulation delete (Soaked with fuel), Hutch mod, Harpoon mod. Otherwise, pure stock (for now)

You only need two tools: WD-40 and Duct Tape. If it doesn't move and should, use the WD-40. If it shouldn't move and does, use the duct tape.
arisley is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-02-2007, 09:32 AM   #3 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: May 2005
Location: Kearny, N.J.
Posts: 451
My Photos: (2)
Feedback Score: 0 reviews
Re: No power - 2000 7.3

What Arisley said.Did it sound like it was running on a few dead cyls.?if so Check UVC harness's
__________________
2000 F350 CC Lariat 4x4 Auto,Dp-tuner F5 stock,80e,120r,140a,Terminator Hpop,DDP B-codes,Fluid Dampr,BTS Trans,zoodad mod,TN turbo.
14.2 @ 94mph 1/4 mile

http://community.webshots.com/user/boggerr

http://www.dp-tuner.com/

http://terminatorengineering.com/

http://dieselinnovations.com/

http://blackwidowdiesel.com/
Boggerr is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-02-2007, 09:36 AM   #4 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 4
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Re: No power - 2000 7.3

Thanks, What are the UVC Harnesses? Dave
thunderc is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-02-2007, 09:46 AM   #5 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Arlington, TX
Posts: 3,520
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Re: No power - 2000 7.3

Under the Valve Covers, there is a connection on the valve cover gasket, in the valley in the center. Sometimes they come disconnected at the outside connection.
__________________
Andy
Early 99 5-98, F350 extended cab, DRW LB 245,000 miles and counting, Hood insulation delete (Soaked with fuel), Hutch mod, Harpoon mod. Otherwise, pure stock (for now)

You only need two tools: WD-40 and Duct Tape. If it doesn't move and should, use the WD-40. If it shouldn't move and does, use the duct tape.
arisley is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-02-2007, 09:48 AM   #6 (permalink)
Senior Member
 
NCHornet's Avatar
 
Join Date: May 2004
Posts: 6,916
My Photos: (1)
Feedback Score: 0 reviews
Re: No power - 2000 7.3

If you have a SES or CEL it means you have a stored code. Get the codes read and you will know where to look. The UVC would be a good guess but it could also be several things. If you live near me I can scan them for you.
__________________
NCH
2000 Ford F350 4X4 Auto,Crew Cab Lariat, Western Hauler Package, Long bed,
Isspro EV Guages on A-Pillar, Coolant change from Green to Gold to Red,
SCT XCalibrator2 with DP's 60 tow,80 econo,120 Race
Fumoto Valve, Marinco Mod, Homemade CCV MOD,Fuel Neck Mod, KMC Wheels at all 4's
Monroe Reflex Shoxs, SS/Kevlar Brake Lines,
FTVB from Greg Evans,Ford AIS Intake
Coolant filter,Walker BTM, Attwood Gooseneck ball flush mount,6.0 cooler, 2002 headlights & corners
Zoodad Mod,Cyro'd Powerslots and Hawks LTS Pads. 2005 front grill
Turbo Lifesaver, Infinity Refrence x4, powered by Infinity Reference amp, sounds awesome!!
Towing a 2005 HORNET 30BHSS 8500 LBS,
Stopping it with a Prodigy P3 Controller

Friends Don't Let Friends Drive Trucks With Generic Tunes!!

White Stroker
NCHornet is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-02-2007, 09:56 AM   #7 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: May 2005
Location: Kearny, N.J.
Posts: 451
My Photos: (2)
Feedback Score: 0 reviews
Re: No power - 2000 7.3

Top inside center of the vavle covers,you will see a connector that runs into the valve cover.Make sure they are in all the way,jiggle them around alittle and start the truck see if it clears up.That connector is part of the vavle cover gasket FYI.
__________________
2000 F350 CC Lariat 4x4 Auto,Dp-tuner F5 stock,80e,120r,140a,Terminator Hpop,DDP B-codes,Fluid Dampr,BTS Trans,zoodad mod,TN turbo.
14.2 @ 94mph 1/4 mile

http://community.webshots.com/user/boggerr

http://www.dp-tuner.com/

http://terminatorengineering.com/

http://dieselinnovations.com/

http://blackwidowdiesel.com/
Boggerr is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-02-2007, 11:18 AM   #8 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 4
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Re: No power - 2000 7.3

Checked the code. Fuel injection - I checked the plugs and both were tight and all the way in. I unplugged the passenger side and it run the same. Unplugged the drivers side and it would not start. Passenger side must be bad - heading to get one at Ford. I'll let you know if thats the fix. Thanks, Dave

Pulled the passenger valve cover and found that the plug to the injectors & glow plugs had come loose. Replaced the valve cover gasket anyway while I had it appart. The truck has 140,000 miles on it and have been told that the connection between the plugs in the head gasket burn out. The plug seems to fit tighter. Hope it does not come loose again. PROBLEM FIXED!!!! Thanks for all the help!!!
thunderc is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-02-2007, 01:12 PM   #9 (permalink)
Lifetime Supporting Member
Lifetime Supporting Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Muskegon ,Michigan
Posts: 8,049
My Photos: (1)
Feedback Score: 1 reviews
Re: No power - 2000 7.3

Did you look at the UNDER valve cover wiring ?...
__________________
Rick.....
97 F 350 ...Lucky 13
"Most stuff's just stuck & needs hittin with a hammer .Supporter/End user of ShiftSolutions THE CURE E4/4R Trans Control. Helping Cancer patients and families
Special thanks to RacerX USA

action4478 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Diesel Forum - TheDieselStop.com > 1999-2007 Ford Super Duties > 99 & up 7.3L Power Stroke Engine and Drivetrain

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Diesel Forum - TheDieselStop.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



Wheel & Tire Center

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 05:10 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.