Starts then dies - Diesel Forum - TheDieselStop.com
Ford Diesel Forum / Powerstroke Forum
Ford Diesel Forum / Powerstroke Forum
Go Back   Diesel Forum - TheDieselStop.com > Ford Diesels > 7.3L IDI Diesels (Not Power Strokes)

7.3L IDI Diesels (Not Power Strokes) Technical discussion of topics related to vehicles powered by the 7.3 Liter In-Direct Injection Navistar engines.

TheDieselstop.com is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-13-2008, 12:57 PM   #1 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Aug 2003
Location: vanc. wa.
Posts: 313
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Starts then dies

New IP Injectors & Lift pump all in the last six mo Lift pump yesterday she'll start then after 1-5 min dies checked fuel pump pressure at idle 6 psi any ideas?
__________________
97 dodge 2500 4x4 cc lb 12V auto 3.54 pillar gauges 215 nozzels
31'TT at 8000 lbs
94 explorer
shorthair is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-13-2008, 01:20 PM   #2 (permalink)
Senior Member
 
Snotzalot's Avatar
 
Join Date: Sep 1999
Location: Pocono Mountains, PA
Posts: 4,217
My Photos: (5)
Feedback Score: 0 reviews
How full is the fuel tank?

Did you replace the Caps, O'Rings and return lines when you replaced the injectors?
__________________
Regards,

Paul - Pocono Mtns. USA
02 E350 15 Passenger Cream Puff, 72,000 Miles, 5.4L Gasser

'90 E350 7.3L Ex-Ambulance High Top 420K Miles, No Turbo, Stock Stock stock, No ELC! (Extended Life Coolant) & 10 Oz. Bars Stop Leak. 10 wonderful cool years using Freeze12 without any AC system modifications. Retired 11/8/2011 with blown trans.


Drunk Driving - America's #1 Form Of Terrorism!
Snotzalot is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-13-2008, 04:23 PM   #3 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Aug 2003
Location: vanc. wa.
Posts: 313
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
New "O" Rings but reused the caps & lines as they were only a year old one tank ran dry last week & the elec pump went dead so I pump a mech on, ran OK before could my filter be pluged? now it will start then die.
__________________
97 dodge 2500 4x4 cc lb 12V auto 3.54 pillar gauges 215 nozzels
31'TT at 8000 lbs
94 explorer

Last edited by shorthair; 03-13-2008 at 04:30 PM.
shorthair is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-13-2008, 05:00 PM   #4 (permalink)
Senior Member
 
Snotzalot's Avatar
 
Join Date: Sep 1999
Location: Pocono Mountains, PA
Posts: 4,217
My Photos: (5)
Feedback Score: 0 reviews
Classic air leak in return lines.

Caps and lines and new O'rings need to be installed before any additional diagnosis.
__________________
Regards,

Paul - Pocono Mtns. USA
02 E350 15 Passenger Cream Puff, 72,000 Miles, 5.4L Gasser

'90 E350 7.3L Ex-Ambulance High Top 420K Miles, No Turbo, Stock Stock stock, No ELC! (Extended Life Coolant) & 10 Oz. Bars Stop Leak. 10 wonderful cool years using Freeze12 without any AC system modifications. Retired 11/8/2011 with blown trans.


Drunk Driving - America's #1 Form Of Terrorism!
Snotzalot is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-13-2008, 06:43 PM   #5 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Aug 2003
Location: vanc. wa.
Posts: 313
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Ya think, last week she ran fine then she ran out of fuel & hasn't run for S%%% since.
__________________
97 dodge 2500 4x4 cc lb 12V auto 3.54 pillar gauges 215 nozzels
31'TT at 8000 lbs
94 explorer
shorthair is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-14-2008, 08:36 PM   #6 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Nov 2002
Location: Minnesota
Posts: 2,457
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by shorthair View Post
Ya think, last week she ran fine then she ran out of fuel & hasn't run for S%%% since.
What do you mean, "ran out of fuel"?
Do you think the problem occurred when the fuel was coincidentally low?
__________________
'93 F-250 IDI, 4x4, K&N, no soup bowl, stock, with 265,XXX miles 5 speed, 3.55, kind of new LUK clutch, runs great, starts great, it is great. The truck is getting old.
BuilderBob is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-15-2008, 05:52 PM   #7 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Aug 2003
Location: vanc. wa.
Posts: 313
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Builder what I was wondering in my fevered lil' noggin was since it didn't do this before that maybe it was conected to the sucking the front tank dry. Since then she just hasn't run for long even after I figured that the elec pump was bad & put a mech one back on, so I was wondering if maybe the filter is the problem?
__________________
97 dodge 2500 4x4 cc lb 12V auto 3.54 pillar gauges 215 nozzels
31'TT at 8000 lbs
94 explorer
shorthair is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-15-2008, 06:10 PM   #8 (permalink)
Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Fairbanks, AK
Posts: 86
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
It could be a small leak or just some air in the return lines to the tank. The thing with your truck is that if you run the tank dry it allows the return line to get air in it especially if you leave the truck to sit for a bit before filling up. If you have dual tanks it'll do the same thing but usually after a little bit of cranking you can usually get it to start. If after a tank or two of fuel it clears up that's probably what was causing the problem. A quick tip for dual tanks is only run your tanks to about 1/4 empty and then the return line can't get any air in it...though on long trips I'll usually run them down until the gauge reads "E" as even there I still seem to have about 6 gallons left in the tank and then I make sure to fuel up before shutting my truck off at the end of the long trip.

And that's my 2 cents.
__________________
1992 F350 7.3 Liter IDI Four door long bed 4x4 5 Speed Manual ZF. Future: ATS Turbo, John Deere green paint job, gear vendor overdrive kit, Herculiner for the bed, and WVO fuel kit. Also 1990 F250 7.3 Liter IDI two door supercab with 5 Speed Manual ZF planning to sell after I pull my cd player, CB radio, and slider back glass out.

Last edited by George_7.3IDI; 03-15-2008 at 06:13 PM.
George_7.3IDI is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-16-2008, 05:38 PM   #9 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Aug 2003
Location: vanc. wa.
Posts: 313
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
George after a few tries it will restart but shortly dies agian, just started it today she ran for about 6 minutes before it began to surge a little bit then died. going to pull the filter next before starting her should it be full of fuel?
__________________
97 dodge 2500 4x4 cc lb 12V auto 3.54 pillar gauges 215 nozzels
31'TT at 8000 lbs
94 explorer
shorthair is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-17-2008, 10:54 AM   #10 (permalink)
Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Fairbanks, AK
Posts: 86
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
hmm strange...not sure I can help out much more I've never run a tank dry just had hard starting with low fuel. When you pull the filter off though it should definitely be full of fuel.
__________________
1992 F350 7.3 Liter IDI Four door long bed 4x4 5 Speed Manual ZF. Future: ATS Turbo, John Deere green paint job, gear vendor overdrive kit, Herculiner for the bed, and WVO fuel kit. Also 1990 F250 7.3 Liter IDI two door supercab with 5 Speed Manual ZF planning to sell after I pull my cd player, CB radio, and slider back glass out.
George_7.3IDI is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-17-2008, 03:44 PM   #11 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Aug 2003
Location: vanc. wa.
Posts: 313
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Just for s&g's started her just now & she ran for 9 minutes before starting to surge then died did not try to restart.
__________________
97 dodge 2500 4x4 cc lb 12V auto 3.54 pillar gauges 215 nozzels
31'TT at 8000 lbs
94 explorer
shorthair is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-10-2008, 04:32 PM   #12 (permalink)
Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 56
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Stalling after short running time

Quote:
Originally Posted by shorthair View Post
Just for s&g's started her just now & she ran for 9 minutes before starting to surge then died did not try to restart.
I just came back from the garage and found that my 6 way valve is stuck and not transfereing fuel cprrectly. The front tank should only have 5 or 6 gallons and she was full. They are going to replace the 6 way with as new one tommorrow and maybe that will correct my stalling.
cur.bill is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-22-2008, 04:50 PM   #13 (permalink)
Junior Member
 
sterjess's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 24
My Photos: (4)
Feedback Score: 0 reviews
Might be your IP, I'm replacing my 2nd one now with the same symptoms. Fires right up but then dies, if you hold yours to the floor can you get it to stay running? Mine will sometimes but putting in a new IP shortly here.
__________________
'86 F250 6.9 4spd 4x4
'81 F250 400 big block C6 4x4
'83 F150 300 4spd 4x4
'93 Cheyenne 350 5spd 4x4
'79 C60 Dump truck
'92 Geo Metro 5spd
'93 Geo Metro 5spd
'88 Honda Prelude 5spd
'90 Taurus SHO 5spd
'89 Taurus SHO 5spd
'93 Corvette Z07 6spd
'80 Kawasaki KZ1000
sterjess is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Diesel Forum - TheDieselStop.com > Ford Diesels > 7.3L IDI Diesels (Not Power Strokes)

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Diesel Forum - TheDieselStop.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



Wheel & Tire Center

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 03:23 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.