ABS issues - Diesel Forum - TheDieselStop.com
Wheels, Tires, Brakes, and Suspension Discuss your wheels, tires, brakes & suspension topics here.

Forum sponsored by: Discount Tire

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 01-28-2019, 05:10 PM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Jan 2000
Location: Tampa, FL
Posts: 455
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
ABS issues

Long story...

2003 F350 7.3 with 4 wheel ABS

About 3 years ago, I noticed a strange sound like a pump kicking on, and slight brake pedal feel when slowly stopping at a stop sign or light. It would occur at about 15 mph, and stop at about 7 mph. Sounded like the ABS pump activating.

No ABS light or codes at this time.

Based on some advice, I changed out the sensor in the rear end, but it did not stop the pump sound. A couple weeks later, the pump sound quit, and at the same time, the ABS light came on. Likely the ABS pump and or module went bad from activating every time I stopped.

About a week after that, the ring and pinion had a failure, and I had the rear end rebuilt...new ring and pinion.

ABS light still on, no pump sound.

A year later, a second ring and pinion failure, due to first shop using a short pinion, instead of a long pinion, resulting in the pinion nut and yoke coming off at 60 mph while towing the camper, and a destroyed ring and pinion....rebuilt, with a correct new ring and pinion.

ABS light still on, no pump sound.

Finally get tired of looking at the ABS light, try new sensor again, light still on, no pump sound. So I get it checked out at a decent local shop, they say, bad ABS module and or pump...great. Get one from salvage yard, get it put in, bled, codes cleared, and WALA...no ABS light. But now, the pump is back to doing what it did 3 years ago...kicking in at about 15 mph, and out at about 7 mph, NO ABS light or codes.

Throw in new sensor...no luck, pump still kicking in, no light

Run FORSCAN. LF and RF ABS sensors reading good and equal, rear ABS speed is equal to the fronts, but the signal on graph mode shows a bunch of downward spikes, like a loss of signal, and in gauge mode, the rear shows the needle dropping down and back up about every 5-15 seconds

NO ABS light, no codes, pump still kicking in when stopping.

Unplug rear sensor...No rear input signal seen by FORSCAN, and the ABS light comes on, BUT, the ABS pump stops kicking in. LF and RF read good.

Plug the sensor back in, ABS light goes out, pump starts kicking in at the same 15 mph-7 mph range.

I'm lost at this point

Could it be the tone ring? Maybe it was damaged when the ring and pinion started going bad during the first instance of damage.

Anyone have any thoughts on what to do next?
capt205 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 02-06-2019, 01:44 PM
Senior Member
 
69mach1377's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: ABQ, NM, USA
Posts: 1,540
My Photos: (1)
Garage
Feedback Score: 0 reviews
No clue here either. Anybody have good reference material on the ABS systems. Mine only has the rears and I get a pull to the right on hard braking. Would be nice to have all 4 wheels with ABS...
Free bump OP

2000 F250 XLT 4x4 SC 7.3 w/Auto Tranny w/ TC L/U Sw & shift kit, 3 autometer gages, Super Zoodad, PHP Hydra chip, 4" DP/Exhaust w/dual 3.5" outlets, 275/70/18 Kumho AT51s on 8.5" rims, 08 AlumDiffCvr, Bilsteins, 31 row trans cooler, WW, BPV delete, AIH delete, hutch, harpoon and billet FPR (70psi), trans cooler bypass delete by accident, rear air bags, Jimmijammers.
Jayco 26BHS elite, no RV parks...just the woods if possible.
See my album for a recent pic.
69mach1377 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Diesel Forum - TheDieselStop.com > Other Topics > Wheels, Tires, Brakes, and Suspension

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Forum - TheDieselStop.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ABS issues andyww Wheels, Tires, Brakes, and Suspension 1 12-27-2012 09:25 PM
Several issues with my truck I would like to get fixed. dajain Power Strokes 1994-1997 General 7 12-05-2012 05:53 AM
ABS Light issues Part II Leroux Power Strokes 1994-1997 General 6 06-02-2006 08:48 PM
ABS light (not VSS, darnit) boatpuller 1999-2007 General Questions 7 09-07-2005 09:04 PM
Replacing ABS unit - Any tips or hints? boatpuller 1999-2007 General Questions 4 07-26-2005 09:59 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome