Help! Can’t get the 3 thrust washers & snap ring in groove - Diesel Forum - TheDieselStop.com
Wheels, Tires, Brakes, and Suspension Discuss your wheels, tires, brakes & suspension topics here.

Forum sponsored by: Discount Tire

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 (permalink) Old 08-02-2019, 08:13 AM Thread Starter
Lifetime Supporting Member
Lifetime Supporting Member
 
Big Horn's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: Southern Illinois
Posts: 371
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Help! Can’t get the 3 thrust washers & snap ring in groove

New front hubs. I bought the installing tool to drive the oil seal all the way on and it has a machined flange that sets the axle in the knuckle at an exact depth.
I torqued the hub nuts (4) on the back side of the knuckle to 133 lb/ft
On both sides (Left & Right) when I install the plastic washers (4 grooves) thrust washer, hex washer, and thrust washer there is no room to get the snap ring into the groove.
The outer most thrust washer actually lines up perfectly with the groove.
I put the porta power between the axle tube and u-joint and tried pushing axle out slightly while applying force to other side with a pry bar.
I can not gain anymore clearance for the snap ring.
Snap ring will go in perfectly if I leave one thrust washer off.
As a note when I disassembled the Right side it didn’t have all 3 in place—was missing one of the round thrust washers.
Do I need to pull the hubs back off— move axles out slightly—put hubs on loosely— Install thrust washers and snap ring— and then torque the hub nuts(4) to pull it in to correct depth?

I’ve got a lot of force trying to push the axles outward and just seems there is absolutely no give.

I’m kind of at a loss right now what to do— and I’m going to have to order another thrust washer for the original missing part on right side.

Thanks for your help, Big Horn

2002 F350 7.3L / 4R100 - 4WD CC DRW 8’ Box, AIH Delete, Gauges- Pyro, Trans Temp, Boost, Fuel Pressure, TS-6 tuner, Zoodad Mod, Mishimoto 31 row Trans cooler, Mobil 1 ATF, Trans return line ATF filter, Hutch/Harpoon Mod, Air Lift Load Lifter 5000 rear air springs, Rancho 9000 shocks, Timbrens on the front.
Big Horn is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 08-02-2019, 09:21 AM Thread Starter
Lifetime Supporting Member
Lifetime Supporting Member
 
Big Horn's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: Southern Illinois
Posts: 371
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Help! Can’t get the 3 thrust washers & snap ring in groove-ca864cc3-37df-4fb3-99f1-90f690d8bf25_1564754972356.jpgHere’s some pictures-

•(top left) In Vice, I measured the step on the axle for the oil seal- puts it right at the radius which is where it is

•(top right) BFH

•(middle left) Hub sat on top of axle & seal - groove showing

•(middle right) Plastic washer and a round thrust washer , hex washer and groove

•bottom left) Add last thrust washer- lines up with groove - no room for snap ring


Any ideas?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	31E07AE1-2BCF-40F3-8D63-84EDD8706650_1564755071712.jpg
Views:	7
Size:	1.22 MB
ID:	127548  

Click image for larger version

Name:	79B7C885-E9A1-4263-BC6B-A583F57856A2_1564755281154.jpg
Views:	8
Size:	1.39 MB
ID:	127552  

Click image for larger version

Name:	1B40313D-AF5F-44BF-A4A1-C1484B2DDADF_1564755378321.jpg
Views:	7
Size:	1.28 MB
ID:	127554  

Click image for larger version

Name:	5313D3FD-01D8-4300-97F2-C3600C349BC1_1564755462699.jpg
Views:	7
Size:	1.42 MB
ID:	127556  


2002 F350 7.3L / 4R100 - 4WD CC DRW 8’ Box, AIH Delete, Gauges- Pyro, Trans Temp, Boost, Fuel Pressure, TS-6 tuner, Zoodad Mod, Mishimoto 31 row Trans cooler, Mobil 1 ATF, Trans return line ATF filter, Hutch/Harpoon Mod, Air Lift Load Lifter 5000 rear air springs, Rancho 9000 shocks, Timbrens on the front.
Big Horn is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 08-02-2019, 09:37 AM Thread Starter
Lifetime Supporting Member
Lifetime Supporting Member
 
Big Horn's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: Southern Illinois
Posts: 371
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Oh sh!t, did I put the plastic washer in the wrong spot! I just found this (picture)
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	28907F95-089E-4B45-B744-FDADD25F9AAC_1564756619797.jpeg
Views:	10
Size:	298.2 KB
ID:	127558  


2002 F350 7.3L / 4R100 - 4WD CC DRW 8’ Box, AIH Delete, Gauges- Pyro, Trans Temp, Boost, Fuel Pressure, TS-6 tuner, Zoodad Mod, Mishimoto 31 row Trans cooler, Mobil 1 ATF, Trans return line ATF filter, Hutch/Harpoon Mod, Air Lift Load Lifter 5000 rear air springs, Rancho 9000 shocks, Timbrens on the front.
Big Horn is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 6 (permalink) Old 08-02-2019, 09:49 AM Thread Starter
Lifetime Supporting Member
Lifetime Supporting Member
 
Big Horn's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: Southern Illinois
Posts: 371
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
I’ll take my beating now 😕. That was it—I won’t forget that ever again ��

2002 F350 7.3L / 4R100 - 4WD CC DRW 8’ Box, AIH Delete, Gauges- Pyro, Trans Temp, Boost, Fuel Pressure, TS-6 tuner, Zoodad Mod, Mishimoto 31 row Trans cooler, Mobil 1 ATF, Trans return line ATF filter, Hutch/Harpoon Mod, Air Lift Load Lifter 5000 rear air springs, Rancho 9000 shocks, Timbrens on the front.
Big Horn is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 08-03-2019, 08:24 PM Thread Starter
Lifetime Supporting Member
Lifetime Supporting Member
 
Big Horn's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: Southern Illinois
Posts: 371
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Finished the truck today- turned out great and took it for a small trip. The popping sound when turned hard, backing up, is gone! Don’t know if it was the old u-joints or hub bearing.

I rebuilt the Auto/Lock hubs and the 4wd is working as it should.

The new brakes are great. I’m a little confused though- the ABS light was still on when I first started the truck (as before) but while driving around my property, engaging and disengaging the 4wd it reset itself and the light went off. We drove 30 miles and the light never came back on.

I thought I had read somewhere that once the ABS light comes on it has to be reset with a scanner like the autoenginuity? Guess not because it took care of itself.

2002 F350 7.3L / 4R100 - 4WD CC DRW 8’ Box, AIH Delete, Gauges- Pyro, Trans Temp, Boost, Fuel Pressure, TS-6 tuner, Zoodad Mod, Mishimoto 31 row Trans cooler, Mobil 1 ATF, Trans return line ATF filter, Hutch/Harpoon Mod, Air Lift Load Lifter 5000 rear air springs, Rancho 9000 shocks, Timbrens on the front.
Big Horn is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 08-03-2019, 08:54 PM
Lifetime Supporting Member
Lifetime Supporting Member
 
Andrew G's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: St. Augustine, Florida
Posts: 186
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
ABS only turns on the light when it detects a problem. Once the problem went away, the light goes out. There's still a history code set in the module, but it won't affect anything, and will go away on its own.

99.5 F250 7.3 PSD Supercab Shortbed 4x4 on 315 75 16s
Front leveling springs, Hutch and Harpoon mods, A pillar 3 gauge pod with DiPricol Trans, Boost and EGT, Scangauge II, CNC Fab HPOP and HPX lines, Riffraff FRX, 2004 Heated and Lighted mirrors
Andrew G is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Diesel Forum - TheDieselStop.com > Other Topics > Wheels, Tires, Brakes, and Suspension

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Forum - TheDieselStop.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome