Hi, need help hard starting gets worse when it's colder out - Diesel Forum - TheDieselStop.com
E-Series Vans Technical discussion of topics related to vans powered by any of the Navistar engines. This covers a broad number of years, but there isn't enough demand to split it any further.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 23 (permalink) Old 11-14-2015, 10:26 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 32
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Hi, need help hard starting gets worse when it's colder out

i have a 94 e-350 i assume i hate using that word lol but as it starting to get colder out its harder to start and when it starts smokes bad and smokes intermently until it comes off the cold cycle in the summer its not really bad its a non turbo so i think its the international motor .......... whats the best glow plugs to put in it ? and any tips thank you for reading ..
dutyhole is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 23 (permalink) Old 11-15-2015, 01:28 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 32
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
anyone
dutyhole is offline  
post #3 of 23 (permalink) Old 11-15-2015, 03:51 PM
Lifetime Supporting Member
Lifetime Supporting Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: Maryland
Posts: 7,913
My Photos: (1)
Feedback Score: 0 reviews
Ohm your glow plugs at the valve cover connections. Do a voltage drop on glow plug relay.
Maryland dieselnick is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 23 (permalink) Old 11-15-2015, 05:41 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 32
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Maryland dieselnick View Post
Ohm your glow plugs at the valve cover connections. Do a voltage drop on glow plug relay.
i have never done that before can you explain please ?
dutyhole is offline  
post #5 of 23 (permalink) Old 11-15-2015, 05:48 PM
Lifetime Supporting Member
Lifetime Supporting Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: Maryland
Posts: 7,913
My Photos: (1)
Feedback Score: 0 reviews
Sure, disconnect harness at valve covers. Foreword and back pin is glow plugs. Set meter to read ohms. One lead to glow plug pin, the oth to ground. Look for .2-2.0 ohms.
Activate relay by jumping in the activator small wire. Read voltage on big posts- in and out
Maryland dieselnick is offline  
post #6 of 23 (permalink) Old 11-15-2015, 06:03 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 32
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Maryland dieselnick View Post
Ohm your glow plugs at the valve cover connections. Do a voltage drop on glow plug relay.
Quote:
Originally Posted by Maryland dieselnick View Post
Sure, disconnect harness at valve covers. Foreword and back pin is glow plugs. Set meter to read ohms. One lead to glow plug pin, the oth to ground. Look for .2-2.0 ohms.
Activate relay by jumping in the activator small wire. Read voltage on big posts- in and out
ty if the glow plugs are bad what kind is everyone using ? one person did suggest i could have a bad injector ??
dutyhole is offline  
post #7 of 23 (permalink) Old 11-15-2015, 06:06 PM
Lifetime Supporting Member
Lifetime Supporting Member
 
bugman's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Gypsum, Co
Posts: 8,439
My Photos: (12)
Feedback Score: 1 reviews
Nick in his first post he says that it is a 94 non turbo diesel which should mean that the engine is a IDI and not a Powerstroke. The glow plugs will be visible along with the injectors on the top of the engine.

Use on Motorcraft ZD-9 glow plugs on a 7.3 IDI engine.

96 F250 PS XLT 4X4 long box, 5sp,4.10, manual hubs,pyro+boost guages, Dark Toumaline, add a leaf, Dale's TYMAR, and HX hose, downpipe, coolant filter, Luk clutch
bugman is offline  
post #8 of 23 (permalink) Old 11-15-2015, 06:47 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 32
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by bugman View Post
Nick in his first post he says that it is a 94 non turbo diesel which should mean that the engine is a IDI and not a Powerstroke. The glow plugs will be visible along with the injectors on the top of the engine.

Use on Motorcraft ZD-9 glow plugs on a 7.3 IDI engine.
YES THE THE GLOW PLUGS ARE ON TOP WITH THE INJECTORS APOLIGIZE FOR NOT STATING THAT ..
dutyhole is offline  
post #9 of 23 (permalink) Old 11-17-2015, 08:51 PM
Senior Member
 
blageurt's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Toronto , Ontario
Posts: 2,942
My Photos: (9)
Feedback Score: 0 reviews
This guy a has a lot of good tips on your engine...other than that post in the IDI forum......Ford diesel 6.9 7.3 IDI
good luck

95 E350 PSD HD Cargo , BB shim , E4OD , B&M Trans pan , 2 HD coolers , Cat sleeps with the fishes , MAG teck 3:55 D60FF, EBPV Delete , DP 60 Tow , Autometer 3 Guage pod
1977 F350 Dually Dump , 460 , 429 POLICE heads , 4:56 D70FF, Edelbrock Intake , Holley 850 , MSD IGN , Custom C-6 Trans , Dual Exh.
99 F250 XLT 7.3 DIT ,4R100 , CCSB , Rwd 3.73 , 10.5 limited slip , 5th Wheel & Class 4 hitch ....windows / Stuff / Factory Towing Mirrors / helper springs
blageurt is offline  
post #10 of 23 (permalink) Old 11-18-2015, 07:51 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 32
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by bugman View Post
Nick in his first post he says that it is a 94 non turbo diesel which should mean that the engine is a IDI and not a Powerstroke. The glow plugs will be visible along with the injectors on the top of the engine.

Use on Motorcraft ZD-9 glow plugs on a 7.3 IDI engine.
Quote:
Originally Posted by blageurt View Post
This guy a has a lot of good tips on your engine...other than that post in the IDI forum......Ford diesel 6.9 7.3 IDI
good luck
thank you !!! now i got a shifting issue with the tranny ugggg keeps going in out of third gear betwwen 35 and 45 mph i already changed the the diff sensor grrrrrrr
dutyhole is offline  
post #11 of 23 (permalink) Old 11-19-2015, 02:17 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 32
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
WEL I DID THE GLOW PLUGS SOLVED THAT ISSUE SCANNED THE VAN AND NO CODES UGGGGGGGGGG STILL HAVE THIS IN OUT ON THE TRANNY BETWEEN 35-45 MPH ANY IDEAS ????????????????
dutyhole is offline  
post #12 of 23 (permalink) Old 11-20-2015, 03:12 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 32
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by blageurt View Post
This guy a has a lot of good tips on your engine...other than that post in the IDI forum......Ford diesel 6.9 7.3 IDI
good luck
THANK YOU I DID CHECK THIS MORNING BEFORE I LEFT FOR WORK JUST TO MAKE SURE AND I DO HAVE REVERSE LIGHTS TOO ... SECONDARY QUESTION ONLY WHEN I START AND THE COLDER OUT THE WORSE THE SMOKE IS IT POURS SMOKE OUT OF THE EXHAUST WHEN FIRST START IN THE MORNING AFTER SHE GETS HEAT IN HER NO MORE SMOKE IS THAT A BAD IJECTOR OR ???? OH AND HERED THIER IS UPDATED NEUTRAL SAFTEY SWITCH TO FOR THE EO4D IS THAT TRUE ?
dutyhole is offline  
post #13 of 23 (permalink) Old 11-20-2015, 05:30 PM
Senior Member
 
jmadigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2015
Location: New Mexico
Posts: 246
My Photos: (0)
Garage
Feedback Score: 0 reviews
My 6.9 idi blew white smoke until warm and under light acceleration. Put some fuel cleaner in it and clean the lines mine ended up being a clogged return line. I just rebuilt the injectors and put all new return lines on. Cant tell if it really fixed my problem though being as i just blew the turbo. Got a spare 7.3 idi going in this weekend.
jmadigan is offline  
post #14 of 23 (permalink) Old 11-20-2015, 08:31 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 32
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by jmadigan View Post
My 6.9 idi blew white smoke until warm and under light acceleration. Put some fuel cleaner in it and clean the lines mine ended up being a clogged return line. I just rebuilt the injectors and put all new return lines on. Cant tell if it really fixed my problem though being as i just blew the turbo. Got a spare 7.3 idi going in this weekend.
what kind of cleaner did you use ?
dutyhole is offline  
post #15 of 23 (permalink) Old 11-20-2015, 11:59 PM
Senior Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: N. Florida for now....
Posts: 1,369
My Photos: (8)
Feedback Score: 0 reviews
Have you tried a simple fix such as this:

Name: Rob.
Current:
2001 E350 EB HT PSD w/ a bunch of stuff.
Had three other E350s...
bbasso is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Diesel Forum - TheDieselStop.com > Ford Diesels > E-Series Vans

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Forum - TheDieselStop.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome