FICM has 48V but SCII shows no Voltage, Will not start - Diesel Forum - TheDieselStop.com
6.0L Power Stroke Engine and Drivetrain Discussion of the 6.0L Power Stroke diesel engine and drivetrain in the 2003-Up Super Duties and Excursions. No gas engine discussion allowed except on transmissions and drivetrain that pertain to all models. Please confine discussion of topics in this forum to those items that are specific to the 6.0L Power Stroke engine.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 1 (permalink) Old 12-04-2018, 09:44 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 1
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
FICM has 48V but SCII shows no Voltage, Will not start

Purchased this 2004, build date 8/03 F250 6.0 with a known running issue. Sometimes its starts, sometimes it doesn't. 1 owner vehicle, close friend of mine. 6 months ago while driving the engine stalled. Restarted fine. 2 months later same issue. Now its to the point where it will either start and run or not start at all. When it runs its only a matter of time before it stalls. I have my scan gauge 2 hooked up and im reading no ficm main voltage, ficm sync or ficm logic power, however when tested at the 4 pin ficm i have 48volts. I also have no injector chatter when it doesn't start. When it starts my scanner shows ficm powers and i have injector chatter. When it doesn't I dont have ficm power. Heres a list of things i've done.


Replace ficm relay.
Replaced ficm fuses.
FICM was replaced 2 months ago by previous owner.
I've pin tested the large connector on the ficm and had the plugs in and out hand fulls of times. I resistance tested all wires on the large plug. I've checked for proper power and ground and even added them to be sure.
The FICM relay has power and so does its fuses.

I noticed the ICP sensor was oily and the wiring was saturated in oil, so i replaced it and its wiring.
Batteries were replaced before any testing. And have remained on a charger while testing.
Pushed/pulled on wiring while checking for voltage on scan tool.
I've added ground externally to the FICM casing and an additional to the shielding wiring back at the valve cover stud.
I've used jumper cables as grounds at the batteries.
ICP readings get well above 1500 while cranking.
ICP voltage is somewhere around 2.5v during cranking.
RPM is about 160


What is the most confusing is that the scangauge reads no FICM voltage when i've tested directly at the ficm and have voltage.



Thanks for any and all the help!

Last edited by kevinfoxrpm; 12-04-2018 at 09:46 AM.
kevinfoxrpm is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Diesel Forum - TheDieselStop.com > 1999-2007 Ford Super Duties > 6.0L Power Stroke Engine and Drivetrain

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Forum - TheDieselStop.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome