Another 7.3 rough idle till warm post. IPR? CPS? Injectors? - Page 2 - Diesel Forum - TheDieselStop.com
1999-2007 General Questions General questions related to 1999-2007 Super Duty trucks. If it doesn't fit the other categories, post it here. Gas engine discussion that pertains to all models is allowed. Specific gas engine questions should use the Gas Engines forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #16 of 32 (permalink) Old 08-12-2019, 11:05 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 20
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Okay so the voltage between to two larger posts should stay around 12.5~ with the key on and off? And I saw in one of the previous replies that a voltage drop of anything more than .5 means that my glow plugs aren't working.

Btw thank you for your input
Whiskey_helpz is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #17 of 32 (permalink) Old 08-13-2019, 12:29 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 20
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Update. So I was wrong in my previous post. The big post opposite of the constant has 11.5V when the key is turned on and slowly climbs to 11.9 over a few seconds.
Whiskey_helpz is offline  
post #18 of 32 (permalink) Old 08-13-2019, 11:53 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 20
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Update. So I was wrong in my previous post. The big post opposite of the constant has 11.5V when the key is turned on and slowly climbs to 11.9 over a few seconds.
Whiskey_helpz is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #19 of 32 (permalink) Old 08-13-2019, 04:22 PM
Lifetime Supporting Member
 
ArcticDriver's Avatar
 
Join Date: Apr 2015
Location: Longmont, CO
Posts: 3,652
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Did you follow the link “No Start” in KLHanson’s signature?

That eliminates any guesswork.

It sounds like you may have some GPs that need replacing but the only way to test is using those instructions in “No Start”.

Just to get you thinking of parts, you will want to stick with Motorcraft brand GPs and it might be worth doing all 8 if you are getting in there since they are only $9/each.

If you need a new GPR, then check out the Stancor-White Roger. Its big and outlasts the others based on the feedback forum.

Can be found here:

https://www.dieselorings.com/16-009-...lug-relay.html

The “No Start” instructions will tell you what needs replacing.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
2002 F-250 4x4 CC SB 7.3 PSD w/4R100. 182,000 miles.
NOS Black CPS. ScanGauge-II, AIC, Bilstein 5100, Stancor GPR, Marinco Mod, B&W Turnover Ball, Michelin Defender LTX


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
2002 F-250 4x4 SC LB 7.3 PSD w/ZF-6. 177,000 miles.
NOS Black CPS. ScanGauge-II. Bilstein 5100. Stancor GPR. Walker BTM. Noco Mod. Michelin Defender LTX 285/75/16.

SOLD:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
2000 F-250 4x4 SC SB 7.3 PSD w/4R100. 164,000 miles.
NOS Black CPS. Rebuilt Fuel bowl w/gold spring, 6.0 Cooler, Walker BTM, Stancor GPR, Michelin LTX M&S2.

Last edited by ArcticDriver; 08-13-2019 at 04:26 PM.
ArcticDriver is offline  
post #20 of 32 (permalink) Old 08-13-2019, 10:28 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 20
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
How do I find this no start link?
Whiskey_helpz is offline  
post #21 of 32 (permalink) Old 08-13-2019, 11:30 PM
Lifetime Supporting Member
Lifetime Supporting Member
 
Big Horn's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: Southern Illinois
Posts: 392
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Make sure you are on “Full Version” and not Mobile, then look at klhansen’s profile. You will see it listed- click on it and it will take you to the sticky note he has set up.

2002 F350 7.3L / 4R100 - 4WD CC DRW 8 Box, AIH Delete, Gauges- Pyro, Trans Temp, Boost, Fuel Pressure, TS-6 tuner, Zoodad Mod, Mishimoto 31 row Trans cooler, Mobil 1 ATF, Trans return line ATF filter, Hutch/Harpoon Mod, Air Lift Load Lifter 5000 rear air springs, Rancho 9000 shocks, Timbrens on the front.
Big Horn is offline  
post #22 of 32 (permalink) Old 08-14-2019, 01:33 AM
Lifetime Supporting Member
 
klhansen's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Eagle River, Alaska
Posts: 24,687
My Photos: (180)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Whiskey_helpz View Post
How do I find this no start link?
Here's a direct link https://www.thedieselstop.com/forums...e-first-75094/

First truck -- 1929 Model A Ford pickup, restored from ground up. Wish I still had it!
'99.5 F250 PSD Supercab LB 4x4, ZF-6 w/SB Con OFE, 3.73LS, Boost & pyro gauges, Swamps S175/146 injectors, DP 80 HP Econo PCM (classic version
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
), AIS,
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
regulated return,
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
klhansen is offline  
post #23 of 32 (permalink) Old 08-17-2019, 02:45 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 20
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Update. I changed all 8 glow plugs. Tried to start it this morning, no luck. Had both batteries load tested and the guy at autozone said the were both at 100%. So far I've replaced the GPR, CPS, glow plugs, and changed the oil using 15-40 Rotella with Hotshot stiction eliminater. Has a new ICP from the previous owner. I've also cleaned the battery connections. Truck has some blowby but won't blow the cap off. If it is plugged in for a couple hours it fires right up at 45 degrees. Still racking my brain. Any help is appreciated.
Whiskey_helpz is offline  
post #24 of 32 (permalink) Old 08-17-2019, 03:01 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 20
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews

This is a video of me trying to start the truck around 45 degrees out without being plugged in
Whiskey_helpz is offline  
post #25 of 32 (permalink) Old 08-17-2019, 03:07 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 20
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Whiskey_helpz is offline  
post #26 of 32 (permalink) Old 08-18-2019, 09:08 AM
Lifetime Supporting Member
 
ArcticDriver's Avatar
 
Join Date: Apr 2015
Location: Longmont, CO
Posts: 3,652
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Did you test the new GPR using the “No Start” instructions just to confirm its working?

So its still exactly like before? It starts quickly when the block heater is plugged in but does not start when not plugged in?

And you have inspected the ICP? Unless you replaced it yourself with a Motorcraft ICP then you can’t really be sure. New ICPs can fail. But the fact it runs good as soon as it turns over indicates the ICP has not failed completely.

You mentioned you had it scanned but did not mention the type of scanner. Most parts store code readers do not read Ford specific codes as was mentioned earlier.

You really need to download an App or buy a ScanGuage-2 and read some engine values or its just more throwing money after it and hoping to get lucky.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
2002 F-250 4x4 CC SB 7.3 PSD w/4R100. 182,000 miles.
NOS Black CPS. ScanGauge-II, AIC, Bilstein 5100, Stancor GPR, Marinco Mod, B&W Turnover Ball, Michelin Defender LTX


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
2002 F-250 4x4 SC LB 7.3 PSD w/ZF-6. 177,000 miles.
NOS Black CPS. ScanGauge-II. Bilstein 5100. Stancor GPR. Walker BTM. Noco Mod. Michelin Defender LTX 285/75/16.

SOLD:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
2000 F-250 4x4 SC SB 7.3 PSD w/4R100. 164,000 miles.
NOS Black CPS. Rebuilt Fuel bowl w/gold spring, 6.0 Cooler, Walker BTM, Stancor GPR, Michelin LTX M&S2.

Last edited by ArcticDriver; 08-18-2019 at 09:25 AM.
ArcticDriver is offline  
post #27 of 32 (permalink) Old 08-18-2019, 10:06 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 20
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
I tested the GPR and verified that it is working. I tested all 8 glow plugs and I am getting around 1.6-1.5 ohms. I have an app but the bluetooth obd2 scanner that i have isn't compatible with that specific app. I am currently waiting on one from Amazon but as you know I'm in Fairbanks and it takes alittle time for things to ship up here.
Whiskey_helpz is offline  
post #28 of 32 (permalink) Old 08-26-2019, 10:12 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 20
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Update. So I got an Edge Insight cts2 and have been monitoring it for about 2 days now. What should I be looking for in terms of monitoring? My ipr duty cycle is about 6% at idle. Icp sits at about 480 psi at idle. I've done alittle reading on other threads and those values seem low. Thank you for any input
Whiskey_helpz is offline  
post #29 of 32 (permalink) Old 08-26-2019, 10:35 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 20
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
At wot @~70mph I'm getting about 2400-2600 icp psi and ipr duty cycle slowly climbs to about 60-65%
Whiskey_helpz is offline  
post #30 of 32 (permalink) Old 08-26-2019, 11:59 PM
Lifetime Supporting Member
 
klhansen's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Eagle River, Alaska
Posts: 24,687
My Photos: (180)
Feedback Score: 0 reviews
IPR of 6% at idle is a bit low, but 480 psi ICP is good. That in itself would indicate a possibly partially obstructed edge filter.


But your ICP at max power of 2400-2600 psi is fine as well and IPR duty cycle of 60-65% is within limits for a stock tune.


Is it running OK?

First truck -- 1929 Model A Ford pickup, restored from ground up. Wish I still had it!
'99.5 F250 PSD Supercab LB 4x4, ZF-6 w/SB Con OFE, 3.73LS, Boost & pyro gauges, Swamps S175/146 injectors, DP 80 HP Econo PCM (classic version
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
), AIS,
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
regulated return,
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
klhansen is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Diesel Forum - TheDieselStop.com > 1999-2007 Ford Super Duties > 1999-2007 General Questions

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Forum - TheDieselStop.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome