check eng light no power runs rough - Diesel Forum - TheDieselStop.com
Power Strokes 1994-1997 General Technical discussion of topics related to vehicles powered by the Power Stroke engine in 1994 through 1997 models.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 17 (permalink) Old 11-07-2006, 07:32 PM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: stillwater,oklahoma
Posts: 127
My Photos: (22)
Feedback Score: 0 reviews
check eng light no power runs rough

I was driving home this evening and my check eng light came on the started running rough and not enough power to hardly move the truck. Was sitting at stop light and check eng light went off and started running fine. It keeps coming on and going off with the same simptoms each time. I hooked scanner up and cant get any codes out of it to give me even a place to start thanks matt [img]/ubbthreads/images/graemlins/shrug.gif[/img]

1995 f350 four door dually 5 speed 7.3


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
954doorf350 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 17 (permalink) Old 11-07-2006, 07:36 PM
Senior Member
 
PSDfreak's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chico, CA & Newcastle, CA
Posts: 4,864
My Photos: (1)
Feedback Score: 0 reviews
Re: check eng light no power runs rough

If your check engine light came on there ARE codes on the PCM...what kind of scanner are you using? Does it have a chip?

-Casey


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
●4x4●ZF-5●4.10●Tymar Intake●Wildman 6 Pos. Chip●SD Intercooler●17* HPOP●4 Straight Pipe w/5 Silverline Tip●3-Pillar Zeries Gauges (Pyro/Boost/Oil Temp)●3.5" RSK/D60/SD Springs●Ride Rite Rear Bags●Bilstein 5100 Shocks●315/75/R16 BFG A/T●Pro Comp XTreme Wheels --- SOLD 01/2011

2009 F-250 FX4 - Diesel - Crew Cab/Long Bed - 4" Pure Performance X-Factor Lift - 325/60/20 Goodyear Duratracs on Stock 20's
PSDfreak is offline  
post #3 of 17 (permalink) Old 11-07-2006, 07:44 PM
Senior Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: West Columbia,S.C.
Posts: 213
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Re: check eng light no power runs rough

My guess would be the wire harness under the valve cover.I had the same symtoms and these guys diagnosed it and even told me how to figure out which side it was on.Get it scanned first if you can though just in case.Good luck,Calvin

1996 F-250 2wd, ext.cab, short bed, auto trans., 3:55 ratio, 3 inch DPP down pipe, 4 inch stainless Magnaflow exhaust, "Baby Swamps", TS performance 4 position chip, Tymar air filter, coolant filter, and HPX hose.Autometer gauges(pyro.,trans.temp.,and boost), California FPR kit, gutted and plugged EBPV, ported hood & bug shield, 203 Dieselsite thermostat, Extreme spray in bed liner, Wade bed caps, UAW black diamond plate under rail tool box, 4R100 trans.pan & filter, LARGE Hayden trans.cooler, Diamond headlights, park lights and side marker lights, Mustang GT hood scoop,Clarion CD player,Kenwood speakers.Billet Torque converter, Extreme duty trans.build with Transgo "Tugger" kit, Banks Technicooler, CCV Mod., Bilsteins, S.D.HPOP.
Calvin1958 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 17 (permalink) Old 11-07-2006, 07:50 PM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: stillwater,oklahoma
Posts: 127
My Photos: (22)
Feedback Score: 0 reviews
Re: check eng light no power runs rough

using snap-on scanner that i have used in the past to get my codes but none there this time matt

1995 f350 four door dually 5 speed 7.3


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
954doorf350 is offline  
post #5 of 17 (permalink) Old 11-07-2006, 07:54 PM
Senior Member
 
PSDfreak's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chico, CA & Newcastle, CA
Posts: 4,864
My Photos: (1)
Feedback Score: 0 reviews
Re: check eng light no power runs rough

hmmm, thats odd that you arent getting any codes...I would pull the oil cap off and smell for burnt electrical...and you can inspect the 4 VC harnesses (2 per side) for burnt/melted plastic

-Casey


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
●4x4●ZF-5●4.10●Tymar Intake●Wildman 6 Pos. Chip●SD Intercooler●17* HPOP●4 Straight Pipe w/5 Silverline Tip●3-Pillar Zeries Gauges (Pyro/Boost/Oil Temp)●3.5" RSK/D60/SD Springs●Ride Rite Rear Bags●Bilstein 5100 Shocks●315/75/R16 BFG A/T●Pro Comp XTreme Wheels --- SOLD 01/2011

2009 F-250 FX4 - Diesel - Crew Cab/Long Bed - 4" Pure Performance X-Factor Lift - 325/60/20 Goodyear Duratracs on Stock 20's
PSDfreak is offline  
post #6 of 17 (permalink) Old 11-07-2006, 08:01 PM
Senior Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: Ches, VA or the Gulf Stream
Posts: 957
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Re: check eng light no power runs rough

[ QUOTE ]
using snap-on scanner that i have used in the past to get my codes but none there this time matt

[/ QUOTE ]

Which Snap-On scanner?

<span style="color: #000099"> 96 F-250 CREWCAB POWERSTROKE... Stage 1 injectors... 6 position Tony Wildman chip: stock, economy, daily, tow, hot tow, & Luke Cline Extreme... Superduty IDM mod... Tymar intake... Tymar 3"X4" down pipe... Tymar 4" exhaust... Tymar high pressure oil crossover... 6.0 intercooler-PIPES thanks to GTS... CCV mod... V10 transmission cooler... 203* thermostat... shimmed FPR... gutted EBPV... Monster Box trans... 4.10s... Dana 60 front... LS rear w/ extra qt and a half diff cover... three gauge pod full of Autometer's... AIC... Turbo pedestal mod by Rick96F250 and a 3/8inch shorter bolt on the rear passenger side of the pedestal... Nippondenso starter... THINGS TO DO: get a big turbo, big oil, and big fuel... RSK with SD springs.</span>



<span style="color: #CC0000"> #26</span>
krowell is offline  
post #7 of 17 (permalink) Old 11-07-2006, 08:11 PM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: stillwater,oklahoma
Posts: 127
My Photos: (22)
Feedback Score: 0 reviews
Re: check eng light no power runs rough

no burnt plastic on any of the 4 conectors matt

1995 f350 four door dually 5 speed 7.3


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
954doorf350 is offline  
post #8 of 17 (permalink) Old 11-07-2006, 10:15 PM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: stillwater,oklahoma
Posts: 127
My Photos: (22)
Feedback Score: 0 reviews
Re: check eng light no power runs rough

Should i pull vavle covers and look at the wireing anyway ? matt

1995 f350 four door dually 5 speed 7.3


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
954doorf350 is offline  
post #9 of 17 (permalink) Old 11-07-2006, 10:28 PM
Senior Member
 
kfjensen's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Tenino, Warshin'ton
Posts: 3,330
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Re: check eng light no power runs rough

Naw, but make sure there is nothing burnt in any of the plugs AT ALL, even the slightest could cause the injector wire to be burnt and to run crappy, check again but if those arent burnt I wouldnt worry bout pulling the covers, correct me if I am wrong guys

Kevin

94.5, PSD, F-250, 4x4, Handshaker,
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

,
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
kfjensen is offline  
post #10 of 17 (permalink) Old 11-07-2006, 10:45 PM
Senior Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: Ches, VA or the Gulf Stream
Posts: 957
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Re: check eng light no power runs rough

[ QUOTE ]
Naw, but make sure there is nothing burnt in any of the plugs AT ALL, even the slightest could cause the injector wire to be burnt and to run crappy, check again but if those arent burnt I wouldnt worry bout pulling the covers, correct me if I am wrong guys

[/ QUOTE ]

I agree with 94. If theres no burn leave the covers on. I would use a different scanner. I'm not sure why a Snap-On wouldn't read the code. Anyway go back to square 1. If theres a Check Engine Light or CEL there is a diognostic code in the PCM.

<span style="color: #000099"> 96 F-250 CREWCAB POWERSTROKE... Stage 1 injectors... 6 position Tony Wildman chip: stock, economy, daily, tow, hot tow, & Luke Cline Extreme... Superduty IDM mod... Tymar intake... Tymar 3"X4" down pipe... Tymar 4" exhaust... Tymar high pressure oil crossover... 6.0 intercooler-PIPES thanks to GTS... CCV mod... V10 transmission cooler... 203* thermostat... shimmed FPR... gutted EBPV... Monster Box trans... 4.10s... Dana 60 front... LS rear w/ extra qt and a half diff cover... three gauge pod full of Autometer's... AIC... Turbo pedestal mod by Rick96F250 and a 3/8inch shorter bolt on the rear passenger side of the pedestal... Nippondenso starter... THINGS TO DO: get a big turbo, big oil, and big fuel... RSK with SD springs.</span>



<span style="color: #CC0000"> #26</span>
krowell is offline  
post #11 of 17 (permalink) Old 11-07-2006, 11:27 PM
Nit
Senior Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Port Coquitlam,BC,Canada
Posts: 8,669
My Photos: (3)
Feedback Score: 0 reviews
Re: check eng light no power runs rough

exact symtoms of a burnt harness , most of then burn inside not out, I can not think of anythign else that makes teh truck act like that, buy yourself a harness tehn pull a cover and look.

Sold to JCart , 1997 F250 FireTruck Red,CC SB,auto( Presicion TC, HD-2Tugger),5" exhaust, Swamp 140cc injectors, TWildman 4-pos chip,open air cleaner, I/C w Banks intake, ,AIC,dual electric fans,Sky mfg RSK w/ D60w/ARB locker,she's well taken care of now
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

2004 Dodge 3500 twin turbo 525hp rocket
Nit is offline  
post #12 of 17 (permalink) Old 11-08-2006, 10:02 AM
Junior Member
 
Join Date: Nov 2002
Location: n.w. Ohio
Posts: 22
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Re: check eng light no power runs rough

I had the exact same thing happen to my 97. Engine went
flat, with CEL on. Ran on snap on scanner but no codes
other than I think P1111 system pass. Happened several more
times, and I noticed that if I kept my foot on the throttle
that the CEL would stay on. As soon as I let off, CEL went
out and it came back to life. Was thinking it might be either
the idle validation switch or TPS. Might look in this area?
My problem went away on its own so I'm not 100% sure that
was it.
good luck, and let us know what you find.
Brent.

<font color="green">97 F-350 4x4 crewcab PSD</font>,5 speed manual, 3.55 L/S
westin bars, lund super-visor, uniden cb custom
mounted in the ashtray opening. all stock for now.

other rides;
<font color="green">71 F100 4x4</font> 4.10 L/S, 428 CJ, NP435,NP205 T-case
dana60 rear,44 frt with big hub conversion.35" BFG radial muds on polished A/R outlaw wheels
total body off resto.(money pit)
<font color="gray">76 F250 4x4</font> 390 auto.(plow truck)
<font color="maroon">93 explorer 4x4</font> (wifes grocery getter)
pwrstrok73 is offline  
post #13 of 17 (permalink) Old 11-08-2006, 10:18 AM
Nit
Senior Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Port Coquitlam,BC,Canada
Posts: 8,669
My Photos: (3)
Feedback Score: 0 reviews
Re: check eng light no power runs rough

what would a throttle problem have to do with rough running? neither situation is remotely related.

Sold to JCart , 1997 F250 FireTruck Red,CC SB,auto( Presicion TC, HD-2Tugger),5" exhaust, Swamp 140cc injectors, TWildman 4-pos chip,open air cleaner, I/C w Banks intake, ,AIC,dual electric fans,Sky mfg RSK w/ D60w/ARB locker,she's well taken care of now
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

2004 Dodge 3500 twin turbo 525hp rocket
Nit is offline  
post #14 of 17 (permalink) Old 11-08-2006, 11:07 PM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: stillwater,oklahoma
Posts: 127
My Photos: (22)
Feedback Score: 0 reviews
Re: check eng light no power runs rough

Used another friends scanner and got codes p0264 Cyl 2 injector ckt low and p0344 cam pos sensor ckt intermitent. got the cam sensor one first changed it out and drove it 30 miles and it did it again and checked codes and got the cyl 2 injector ckt low so pulled the drivers valve cover and bam what do ya know the wireing harness and the gasket are both burnt. Question is would the wiring burnt make it throw the cps code? i have had intermitent problems with it just dieing going down the rod so think both finally just gave out thanks matt

1995 f350 four door dually 5 speed 7.3


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
954doorf350 is offline  
post #15 of 17 (permalink) Old 11-09-2006, 10:05 PM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: stillwater,oklahoma
Posts: 127
My Photos: (22)
Feedback Score: 0 reviews
Re: check eng light no power runs rough

What is the cause of this to burn up? I want to fix the problem of this happening and not have it happen again? bad coonection? glow plug bad? injector problem? thanks matt

1995 f350 four door dually 5 speed 7.3


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
954doorf350 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Diesel Forum - TheDieselStop.com > Ford Diesels > Power Strokes 1994-1997 General

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Forum - TheDieselStop.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome