PSD Cold Starts ok But then Runs Rough...dies - Diesel Forum - TheDieselStop.com
Power Strokes 1994-1997 General Technical discussion of topics related to vehicles powered by the Power Stroke engine in 1994 through 1997 models.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 11-23-2007, 08:31 AM Thread Starter
Member
 
UnckieBub's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: St. Clair Shores, Michigan USA
Posts: 33
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
PSD Cold Starts ok But then Runs Rough...dies

Hey Folks,
My 97HD is acting weird all of a sudden...
When it is cold it starts OK and idles fine. Long as I don't drive it.
Then after a few minutes warm up, I drive away its ok until it starts running rough losing rpm with Blue smoke pouring out of the exhaust. While it is going thur this phase it starts running like it is on 3 cylinders. I try and give it more throttle and it comes up roughly and then there is no throttle control at all roughly loses rpm until it dies. I wait a second or two and it starts right up but runs very rough pouring blue smoke with no throttle response at all!!! Almost like it is running out of fuel...
This continues for about 5 mins then it starts clearing up and smooths out and the way I go..

What gives???

Thanks in advance and hope everyone had a Great Thanksgiving!!

1997 Ford F250HD SC 4x4 Blu/Grn PSD w/auto 1356 Warner 3.55 Lsd. Stocker 20 mpg+ 190k and Rolling! Big Game Hunting, Fly Fishing, Drag Racing, Trap Shooting, Camping, Hogging (Harley S/G) and Family
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
UnckieBub is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 11-23-2007, 08:56 AM
Lifetime Supporting Member
Lifetime Supporting Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Muskegon ,Michigan
Posts: 8,138
My Photos: (1)
Feedback Score: 1 reviews
Re: PSD Cold Starts ok But then Runs Rough...dies

What grade motor oil are you running?...

Rick.....
97 F 350 ...Lucky 13
"Most stuff's just stuck & needs hittin with a hammer .Supporter/End user of ShiftSolutions THE CURE E4/4R Trans Control. Helping Cancer patients and families
Special thanks to RacerX USA

action4478 is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 11-23-2007, 08:58 AM Thread Starter
Member
 
UnckieBub's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: St. Clair Shores, Michigan USA
Posts: 33
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Re: PSD Cold Starts ok But then Runs Rough...dies

Rotella 15w-40 but about to change it to 5w-40 for the winter here in michigan.

1997 Ford F250HD SC 4x4 Blu/Grn PSD w/auto 1356 Warner 3.55 Lsd. Stocker 20 mpg+ 190k and Rolling! Big Game Hunting, Fly Fishing, Drag Racing, Trap Shooting, Camping, Hogging (Harley S/G) and Family
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
UnckieBub is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 10 (permalink) Old 11-23-2007, 09:41 AM
Lifetime Supporting Member
Lifetime Supporting Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Muskegon ,Michigan
Posts: 8,138
My Photos: (1)
Feedback Score: 1 reviews
Re: PSD Cold Starts ok But then Runs Rough...dies

My bet is that will help....

You may want to test fuel pressure,,, Check or replace the fuel filter , make sure to drain the bowl (water)....

Rick.....
97 F 350 ...Lucky 13
"Most stuff's just stuck & needs hittin with a hammer .Supporter/End user of ShiftSolutions THE CURE E4/4R Trans Control. Helping Cancer patients and families
Special thanks to RacerX USA

action4478 is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 11-25-2007, 11:45 AM Thread Starter
Member
 
UnckieBub's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: St. Clair Shores, Michigan USA
Posts: 33
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Re: PSD Cold Starts ok But then Runs Rough...dies

Hmm..Why would it all of a sudden start doing this???
I always do fuel filter with oil change about every 5k. Also drain and check water about every 1k..

This is just a condition I have never experienced before...

Any other Ideas???

1997 Ford F250HD SC 4x4 Blu/Grn PSD w/auto 1356 Warner 3.55 Lsd. Stocker 20 mpg+ 190k and Rolling! Big Game Hunting, Fly Fishing, Drag Racing, Trap Shooting, Camping, Hogging (Harley S/G) and Family
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
UnckieBub is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 11-25-2007, 11:57 AM
Lifetime Supporting Member
Lifetime Supporting Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Muskegon ,Michigan
Posts: 8,138
My Photos: (1)
Feedback Score: 1 reviews
Re: PSD Cold Starts ok But then Runs Rough...dies

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Quote:</div><div class="ubbcode-body"> Any other Ideas??? </div></div>

Yeah, but they get worse...

Click ... Here... scroll down to 5)..

Read what it says about the LPOP.. he adds "poor maint" to the statement , I think it has more to do with oil visc... ....

Rick.....
97 F 350 ...Lucky 13
"Most stuff's just stuck & needs hittin with a hammer .Supporter/End user of ShiftSolutions THE CURE E4/4R Trans Control. Helping Cancer patients and families
Special thanks to RacerX USA

action4478 is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 11-25-2007, 05:48 PM Thread Starter
Member
 
UnckieBub's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: St. Clair Shores, Michigan USA
Posts: 33
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Re: PSD Cold Starts ok But then Runs Rough...dies

Well I read the whole page. None of those conditions are what I am experiencing. Truck has been maintained and I have no leaks visible that is....

I never have a long cranking problem or starting problem.
This condition I have is after the cold start right before it is fully warmed up. It starts to run rough and loses throttle response all the while blowing heavy smoke then stalls. Once stalls it starts back up but runs like it is on 3 cyl..rough as a cobb. You try and give it throttle and it slowly comes up then falls back down losing rpm. Like it is running out of fuel. After a few minutes it finally cleans up and purrs like a kitten again.

Next Idea???

btw..thanks for all the input

1997 Ford F250HD SC 4x4 Blu/Grn PSD w/auto 1356 Warner 3.55 Lsd. Stocker 20 mpg+ 190k and Rolling! Big Game Hunting, Fly Fishing, Drag Racing, Trap Shooting, Camping, Hogging (Harley S/G) and Family
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
UnckieBub is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 11-26-2007, 10:03 AM
Member
 
Join Date: Aug 2003
Location: NH
Posts: 76
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Re: PSD Cold Starts ok But then Runs Rough...dies

Check your oil. Is it low ? Also , after it stalls , check your oil , are there alot of air bubbles ? Sounds like your running out of oil . I had the same problem not to long ago , starts fine , drive up the road about a half mile and it would start to run like crap, stall,restart (hard), no response , eventually run better as engine heated up . My problem was low oil , cold temps. Shame on me .

96 F-350 CC 4x4 LWB, Eagle alloy 058's with stock hubcaps, shimmed DPP down pipe, home made intake,guages , edge evolution ,idle controller 2000 Expedition Gas sucking pig
bulldogger55 is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 11-26-2007, 01:10 PM
Senior Member
 
BigBadLou's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Austin, TX
Posts: 1,016
My Photos: (14)
Feedback Score: 0 reviews
Re: PSD Cold Starts ok But then Runs Rough...dies

Definitely sounds like HPO problem. With a cold engine, the oil is too thick to travel smoothly so I'd bet on the oil.

A very stupid question (please don't be mad for my asking) but I gotta ask: what's your oil level? If it's too low, you will experience just the symptoms you described. Don't ask me how I know. And don't ever lend your truck to a friend. [img]/forums/images/%%GRAEMLIN_URL%%/frown.gif[/img]

Lou

1994.5 F350 5-sp 4WD CC LB 4.10, RanchHand bumpers, 35" BFG's;
VV 6.0L turbo, 3" DP, 4" exhaust, el. fuel system, open element intake, onboard air with
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
,
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
, SD Intercooler ... (+ 20 other mods)
BigBadLou is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 11-29-2007, 11:12 AM Thread Starter
Member
 
UnckieBub's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: St. Clair Shores, Michigan USA
Posts: 33
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Re: PSD Cold Starts ok But then Runs Rough...dies

Well, It might have been oil related. Just weird to me....
I changed the oil, new oil filter and now it seems to be gone. ...knock on wood! It has been pretty chilly out also.
This truck has been a great truck!!!
Will post if it acts up again...

Thanks..Everyone that has posted..You all are great here on the DieselStop!!!

Bub

1997 Ford F250HD SC 4x4 Blu/Grn PSD w/auto 1356 Warner 3.55 Lsd. Stocker 20 mpg+ 190k and Rolling! Big Game Hunting, Fly Fishing, Drag Racing, Trap Shooting, Camping, Hogging (Harley S/G) and Family
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
UnckieBub is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Diesel Forum - TheDieselStop.com > Ford Diesels > Power Strokes 1994-1997 General

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Forum - TheDieselStop.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome