White smoke when idling, black smoke under load and no power - Diesel Forum - TheDieselStop.com
7.3L IDI Diesels (Not Power Strokes) Technical discussion of topics related to vehicles powered by the 7.3 Liter In-Direct Injection Navistar engines.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 06-25-2019, 07:56 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 1
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
White smoke when idling, black smoke under load and no power

93 f-350 7.3 IDI 170,xxx miles
(I am no mechanic)
Back story: It had set 4 years out in a pasture and the guy sort of fixed it up and decided to sell it. So I bought it from him about 9 months. I put new glow plugs, filters, front end, axle seals, carrier bearing, brakes, master cylinder etc. after all that it ran awesome, till a few months ago
Now there’s a puff of white smoke when it starts, usually starts on second/third crank. At an idle there’s a constant, barely noticeable stream of white smoke, not blue and doesn’t smell like anything other than diesel. It also idles a little rougher than it did before. Changed the oil, air filter and fuel fliter in the past week.
It drives alright enough by itself but when I put a trailer on it, 5000 lb load, it’ll puff black smoke and is GUTLESS. No power. Pedal to the floor in 5th and can barely make it up hills on the highway without downshifting to 4th. Where before it would handle that with no problems. Injection pump? Injectors? Air intrusion? Any and all help would be really appreciated!
SlashB is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 07-09-2019, 08:51 PM
Junior Member
 
94iditurb's Avatar
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 2
My Photos: (0)
Feedback Score: 0 reviews
Going off of what your describing I ran into the same issue on my truck last year went through did a compression test and found out I had a bad head gasket. It would chuff white smoke while idling and had a slight miss fire(bearly noticable) and when I pulled the heads off I found one of my cyl. Heads had a small crack. First thing I would do personally is a compression/leak down test and see what you have. I can't remember what compression there supposed to have off hand but maybe some1 else will chime in that does. hope it helps.
94iditurb is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Diesel Forum - TheDieselStop.com > Ford Diesels > 7.3L IDI Diesels (Not Power Strokes)

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Forum - TheDieselStop.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome