Diesel Forum - TheDieselStop.com - Reply to Topic
Power Strokes 1994-1997 General Technical discussion of topics related to vehicles powered by the Power Stroke engine in 1994 through 1997 models.

Thread: Tranny Trouble Reply to Thread
Title:
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Forum - TheDieselStop.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
09-27-2017 11:02 AM
ArcticDriver It looks like the Raybestos are the ones being pirated:

https://acurazine.com/forums/1g-rdx-...copies-887394/

The Raybestos I just bought is made in China while authentic Magnefine appear to be exclusively Australian made.

The days of USA products being of an assumed high quality are long gone...a guy has to go to Australia to get quality anymore ;-)
09-26-2017 07:17 PM
Steve83 I haven't found any counterfeits because I only buy the ones that say Raybestos. But there are plenty of reviews on Amazon, eBay, & elsewhere of crappy "Magnefines" that don't say Raybestos or "made in Australia" on the labels.

And I only buy the bulk ones - no packaging or clamps.



I'm surprised they waited this long to change housings. They've been arguing with customers for years over replacing just the filter cartridges in the plastic screw-together housings. Now, it's moot.
09-26-2017 06:49 PM
ArcticDriver Here is something interesting. The Magnefine filters have just switched housing material:

Magnefine Inline Transmission Power Steering Filters
09-26-2017 06:28 PM
ArcticDriver
Quote:
Originally Posted by Steve83 View Post
Raybestos owns MagneFine. If you find a Magnefine that doesn't say Raybestos, it's a counterfeit, and they ARE out there.
Steve,

Can you provide additional details of counterfeits you have found.

I ordered one Raybestos from a supplier on Ebay and it arrived without a factory box or hose clamps. I held it up next to another new one I had and the casing appears the same and the weight is similar (no scale available) but absent a box And after reading your post??

May sound funny but it does smell identical to the confirmed legit one I have...an easily identifiable factory smell.
09-26-2017 06:23 PM
ArcticDriver I corrected my above post.

These Magnefine/Raybestos filters are labeled 12month/10,000-mile change intervals and not 15,000 as I had originally indicated.
09-22-2017 11:38 AM
Steve83 Raybestos owns MagneFine. If you find a Magnefine that doesn't say Raybestos, it's a counterfeit, and they ARE out there.
09-21-2017 10:35 AM
ArcticDriver I can confirm that the ATF filter in the TSB is a Magnefine (you might find equal product with a Raybestos label).

I believe Ford has since stopped encouraging their installation and speculation was owners were failing to maintain the recommended change interval of 10,000 miles which would result in the filter eventually becoming plugged and restricting flow through the coolers.

As long as they are changed out within that 10K miles then I have not heard of any negative feedback.

I am approaching my service interval so I just ordered one this morning off ebay for $15 delivered but you should not have to pay more than $25.

There is a specific location you will want to mount this and its important that your hose does not kink when installed. My factory lines were 3/8" but were enlarged to 1/2"" when I did a 6.0 cooler upgrade. You will want to confirm your own. Two hoseclamps should be included with the filter.

Just don't forget the filter is a maintenance item. ;-)
09-20-2017 08:45 PM
Steve83
Quote:
Originally Posted by WVshooter View Post
Is there a specific kit..?
Of course, Ford recommended the kit called out in the TSB in the bottom of this caption:



But I've never seen it, and IF I've ever read its instructions, it was only in a TSB. I don't even know if that PN is still available, but I assume it's comparable to the MagneFine linked in that caption. Mark might know for sure, but I've used MagneFines on several trucks.
Quote:
Originally Posted by WVshooter View Post
...will essentially any remote mount do? I have a remote mount...engine oil filter...
I'd save that for engine oil on something else. The inline trans filter doesn't mount - it's so small & light that it hangs from the hard lines.
09-20-2017 11:40 AM
WVshooter It's a good bit larger than the stock. Not sure what good the rating on the box really is, but the manufacturer recommends it up to 30,000lbs. The fluid is routed through the radiator first, then to the aftermarket cooler, and on back to the transmission.
09-20-2017 11:36 AM
Mark Kovalsky That's not a very large cooler. Is the ATF still routed through the transmission cooler in the radiator?
09-20-2017 10:10 AM
WVshooter I put on a stacked plate 11"X11 5/8" cooler. I would have expected to see some sort of drop. I'm questioning if I may have a flow issue to the cooler and the bypass is opening.

Also, not sure but two other symptoms that I have noticed. I get a slight bounce on my speedo needle at highway speeds and occassionally it will seem to freewheel down hill, especially if I kick it out of OD. It doesn't do this all the time, though.
09-20-2017 08:19 AM
Mark Kovalsky
Quote:
Originally Posted by WVshooter View Post
Also wanted to ask about temperatures. I'm using a Kindle Fire hooked up to a cheapo Bluetooth OBDII adapter and the Torque app to do some monitoring. Since I am reading the sensor the computer is reading (I believe it to be on or near the solenoid pack, correct me if I'm wrong), what temperatures should I be seeing? I replaced the factory cooler with a larger unit, but can't see where it made any discernable difference. Forty five minutes or so of empty driving still ends up around 190 or so.
The sensor is on the solenoid body. Normal temperatures are anywhere from 60-100F above ambient. 190F is fine.

As for coolers larger isn't necessarily better. If the new one is a tube and fin design instead of a stacked plate it will be no better than the stock cooler, possibly even worse.
09-19-2017 10:35 PM
WVshooter
Quote:
Originally Posted by Steve83 View Post
Did he say what brand fluid he put in? Does it have the external filter Ford recommends adding?
Is there a specific kit, or will essentially any remote mount do? I have a remote mount hanging in the garage that relocated the engine oil filter on an old Mercedes diesel that I pulled for a project a while back.
09-19-2017 10:31 PM
WVshooter Picked up a converter today. Take off unit with zero miles from a Ford reman 4R100 transmission. Seller wanted to put a triple clutch in to hold up to a new tuner and Banks parts. Picked it up for dirt cheap. Hooray for me. Now I intend to get the Transgo kit, rear main seal and a new bypass valve and we'll be off to the lift.

Also wanted to ask about temperatures. I'm using a Kindle Fire hooked up to a cheapo Bluetooth OBDII adapter and the Torque app to do some monitoring. Since I am reading the sensor the computer is reading (I believe it to be on or near the solenoid pack, correct me if I'm wrong), what temperatures should I be seeing? I replaced the factory cooler with a larger unit, but can't see where it made any discernable difference. Forty five minutes or so of empty driving still ends up around 190 or so.
08-30-2017 09:03 AM
Mark Kovalsky No, there isn't. This type of failure doesn't generate particles. The converter clutch will glaze if it slips enough. Then it slips more, but it doesn't wear.
This thread has more than 15 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome