Diesel Forum - TheDieselStop.com - Reply to Topic
Power Stroke Excursions Technical discussion of the Ford Excursion SUV with the Power Stroke diesel.

Thread: Warm start issue Reply to Thread
Title:
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Forum - TheDieselStop.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
05-09-2018 07:47 PM
79jasper Yeah, you have a high pressure oil leak.

Sent from my SM-G892A using Tapatalk
05-09-2018 04:08 PM
jalapeno01x So live data while cranking is icp 225ish psi no more than 330 and ipr 65%. If it ends up being the Idm is the swamps high voltage one worth it? Besides injector o rings where else would a high pressure leak be? With running cool water over the IPR there was no change. It did start after a lot of cranking with engine oil temp of 190. The icp pressure was really slow to build then it hit 600 and fired. Shut it off and icp back to around 225ish psi
05-09-2018 01:56 PM
Graupp Greetings Jalapeno01x;
Welcome to TDS,,,
First off I'm really impressed that you have been able to get 700K/m out of the Excursion 7.3
And I agree with 79Jasper, to try the cool water trick on the IPR solenoid...
Not withstanding, it still could be a defective IPR that your dealing with...
some body noted that one of theirs failed even after only after only months of use...
If all else fails, you might try posting this on the 7.3 thread above..
I'm sure you'll impress a lot the the boys here with your truck...

There's an outside chance it could be your IDM [Injector Driver Module]
Post this up there, and I'm sure some body will chime in that knows more about than I do
05-09-2018 01:05 PM
79jasper You need to watch live data while cranking.
You can try pouring cool water over the ipr solenoid.
I would look into a high pressure oil leak.

Sent from my SM-G892A using Tapatalk
05-09-2018 11:43 AM
jalapeno01x
Warm start issue

Hey yíall! I have a 01 excursion with a 7.3 and Iím running into an issue I canít figure out. Truck has 700k miles on it so Iíve been pretty good at maintaining it so far. The problem Iím running into is it starts and runs like a champ but wonít restart once the engine gets warm. Acts like no fuel. Has new IPR new ICP and two new injectors. Oil rails were bled when injectors were installed. The only code Iím getting is a p1316 for intake heater relay. Any help would be greatly appreciated! Sorry about the other post just like this it wonít let me delete it.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome