Diesel Forum - TheDieselStop.com - Reply to Topic
2008- 2010 Gas Engines Discussion of the gas engines available in the 2008- 2010 Super Duty trucks

Thread: Just finished replacing Lash Adjusters/Rocker Arms Reply to Thread
Title:
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now



In order to be able to post messages on the Diesel Forum - TheDieselStop.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
02-16-2014 07:37 AM
cyclone3565 Here are some more. Notice, how the center electrode is burnt off on quite a few of them. Also, just looking at them you can see which ones were lose. I am absolutely amazed that this problem is not more common. I had to do quite a bit of digging to find this. I am sure there are a lot of people out there that have this noisy engine and have ford make all kinds of repairs. I had taken mine to the dealer here for an oil change (too old for that myself and the dealer is so cheap - $25.00) and the service advisor immediately pointed to the Cam Phazers. What a money maker!!!!! You would not believe the difference this made. Amazing
02-16-2014 07:31 AM
cyclone3565 Here are some pictures of of the plugs I removed.
02-15-2014 08:33 PM
cyclone3565 I started at 7:30 and by 8:15 I had them all out and was amazed that the truck ran as well as it has been, judging by the plugs.
02-15-2014 08:27 PM
chuckster57
Just finished replacing Lash Adjusters/Rocker Arms

That's great! Last one I did, 7 of the 8 plugs came apart. Took me about 3-4 hours to change all the plugs.


Sent from AutoGuide.com App
02-15-2014 07:51 PM
cyclone3565 All 8 plugs came out without any issues, very scary though. 4 of the eight were hand tight only, 2 i needed a bit of ratchet help and 2 were tight. Of the eight plugs, 4 did not have any electrode left. Replaced with brand new SP-515, complete with Anti-seize, torqued to 28 to 30 pounds, replace 5 Coil Packs, now they are all Motorcraft again. Noise is completely gone, quiet as a Church Mouse, absolutely wonderful.
02-15-2014 06:52 AM
cyclone3565 Well I figured that if I am going to pull them I might as well install new ones, that way I have a nice history. COP's, 2 out of the eight are Motorcraft (I installed them), the other 6 are some aftermarket stuff. I am not popping any codes at all.
02-15-2014 01:21 AM
YT90SC Chuckster is right. I'd add that the boots can be replaced without the coil.
02-15-2014 12:06 AM
chuckster57 If your not getting a P03XX code, no need to change them.


Sent from AutoGuide.com App
02-14-2014 11:26 PM
cyclone3565 I have picked up (8) of Motorcraft's finest along with a 9/16 socket. On standby also the Lisle 65600 tool, purchased the last one that Oreilly's had!! So I am ready. Will begin in the morning and update as I can. Only thing I have not decided yet is whether I want to bite the bullet and purchase new COP's.
02-13-2014 10:11 PM
YT90SC Loose or damaged plugs generally do not show up as a miss till they pop out in this application.
If they have been changed in the past hopefully they have been antisiezed properly, if not, Lisle makes an excellent tool to remove them if they break. It is not that big a deal really. Frustrating at times, yes, but still not that big a deal.
Proper torque, proper antisieze application and motorcraft plugs.
02-12-2014 01:13 PM
cyclone3565 Good Afternoon,

wow and excellent point. The Cops I removed did have a brownish coating on them and the rubber smelled of exhaust. I have no oil or melted, burnt areas on any of the coils. If indeed they are loose, changing them would be a breeze, would it not. I have been hesitant due to the stories I have heard.

Now, in the old days, a loose plug was leaking oil and affected the performance, i.e. rough idle etc. Different on these engines???
02-12-2014 12:57 PM
YT90SC Cyclone, i think I would still check the plugs. Especially if the noise is towards the upper side of the head. One thing that you could do is check the boots. If any of them are brownish or heat damaged, thats a good indicator of loose/damaged plugs.
02-12-2014 09:18 AM
cyclone3565 Good Morning, we also replaced the rocker arms, everything is new. The Bearings on the old rocker arms are smooth, I did not see any excessive wear anywhere on the arm. The Cam shaft also exhibited no unusual wear. I did not mic it out but appearance was good.
02-12-2014 08:50 AM
jimmy HLA's are a cylinder with a piston inside and also a return spring. The new HLA's will be springy due to no oil inside but the ones removed are full of oil and will not yield without some force. The HLA has an oil inlet check valve but for it to compress oil has to escape between piston and the HLA bore. This will happen as it should in engine with engine at normal operating temp and oil that is 180+ degrees. Effectively there is no way to hold it in your hand and determine it is bad other than to inspect for wear on the ball end where rocker arm rests.
This is what James was meaning by using vise to see if will compress and oil will escape. You would have to apply pressure, wait, pressure, wait, pressure, wait until the HLA bleeds the oil out and compresses.
Did the rocker arms get inspected for condition of the rollers and tips?
02-11-2014 08:22 PM
cyclone3565 I have not. The plugs have been in there since I got the truck. I did change out a few of the COPs.
This thread has more than 15 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome